FŐOLDAL ADATMENTÉS ÁRAINK ELÉRHETŐSÉG
NC system data recovery

REFERENCIÁK - Adatmentés nagyvállalatoknak

<<Vissza a referenciák főoldaláraMentés egy szétesett RAID tömbről (HP smartarray 8x SAS) 8 db SAS HP (Seagate) HDD

Megrendelőnk, a Pécsi Direkt Kft (az Alexandra könyvkiadó szerződött IT partnere) már nem az első adatmentési munkával fordult hozzánk.
Jelen esetben egy 8 HDD-ből álló SAS csatolós RAID5 tömböt hozott be, amit a RAID vezérlő kártya nem tudott összeállítani, mivel 2 db eszköz is off-sync állapotban volt a 8-ból.

Ennek az előzménye egy csúnya belassulásos-fagyásos szerver jelenség volt, aminek kapcsán SQL adatbázisok maradtak lezáratlanul, valamint az operációs rendszer FS cache-ében is maradtak kiíratlan adatok.
A bevizsgálás során megállapítottuk, hogy a probléma kettős.
Először az egyik HDD észlelt READ CHANNEL problémákat, amit be is jegyzett a SMART táblájába, majd a SMART állapota beállt FAILED-re.
Ezért a kártya kitiltotta a tömbből és a maradék 7 HDD-ről járt a renszer egy rövid ideig.
Viszont, ha egy RAID5 tömb DEGRADED állapotban van (hiányzik belőle egy elem), akkor jobban terheli a maradék hdd-ket is.
Ennek a megemelkedett terhelésnek a hatása egy emelkedett hőmérséklet lett.
A hőmérséklet emelkedése miatt pedig egy másik HDD elektronikája is meghibásodott és egyszerűen kifagyott rajta a mikroprocesszor. (MCU)
Mivel az MCU fagyott csak ki, így a fizikai SAS layer, a PHY még aktív volt, ezért a vezérlő kártya nem tudta, hogy miért nem tud kommunikálni a HDD-vel és miért nem érkezik sem hibaüzenet, sem válasz az eszköz felől, ezért várt.....
A várásnak az lett a következménye, hogy a vezérlőkártya maga is kifagyott.
A következő indításnál persze mind a 8 HDD ismét bejelentkezett (csak az egyik SMART FAILED állapottal), de a kártya nem tudta összeállítani újra a tömböt, mivel 2 HDD off-sync állapotban volt.
Szerencsére ekkor a megrendelőnk azonnal szakszerű segítségért fordult.
A labor körülmények között mind a 8 HDD-ről tudtunk teljes értékű image képet készíteni, de a HP Smartarray kártya nem szabványos RAID5 szerkezete, valamint az off-sync hdd-k frisseségi adatainak a hiányában az adatmentés nem volt teljesen egyszerű.
Jó pár órát igénybevettek az egymást követő RAID szimulációs eljárások, aminek az egyetlen ellenőrzési eljárása a tömbön található 540GB-s sérült (dirty) XFS fájlrendszer elemzése.
A végén a legjobb állapot kiválasztásával kijavítottuk a fájlrendszert, majd visszatöltöttük a hibás HDD-k kicserélése után újra összeállított RAID tömbre.
A végeredmény pár napos munka után 98-99.9% körüli.
Sajnos a gép memóriájában rekedt kiíratlan adatok maradandó károsodásokat okoztak az adatbázisokban, amiket csak részlegesen lehetett kijavítani.
A megrendelő kérésére a helyreállított szerver gépet visszaszállítottuk a Pécsi telephelyére.

Mivel a megrendelőnk már kicsit unalmasnak találta, hogy újra és újra a méregdrága márkás szervereiről adatmentésért fizetnie kell, ezért úgy döntött, hogy kér ajánlatot cégünktől egy 60TB-os Gladiátor alapú Backup-restore rendszerre, hogy többet ne járhasson így.

2009. 09. 02.
Adatmentés speciális hibákkal rendelkező hdd-ről

A Miskolci Metz Művek felkéréséből végeztünk helyreállítást egy olyan hdd-ről, amivel már mások is próbálkoztak.
Az eszköz, amikor beérkezett, az elektronikája le volt égve, a fej-előerősítő fokozat zárlatos volt, a mechanikát már korábban szétszerelték, a fejszerelvényt kicserélték, és a lemezt is kiemelték az eszközből.
Az MHA ki és beszerelésénél további károkat okoztak a lemez felületén, aminek következtében az SA (firmware) terület olvashatatlanná vált.
A lemez pozícióba forgatása után a megfelelő fejszerelvény alkalmazásával kijavítottuk az SA javítható részeit, de ez nem volt elegendő, mivel a terület túlságosan sérült volt, ezért "jumpstart"-ot kellett alkalmaznunk loader segítségével amit az olvasható részekből szerkesztettünk össze.
A hibás szektorok kihagyása után FS rekonstrukció segítségével majdnem 100%-os (>99.995%) -os eredménnyel záródott az adatmentés.

2008. 07. 16
Notebook hdd mechanika javítás

Ezt a hdd-t a Rejlek Metal & Stamping Kft hozta be adatmentésre, miután az ottani informatikus több módon is megpróbált a rajta levő adatokhoz hozzáférni.
Szerencsére az eszköz nem szenvedett emiatt további károsodást, annak ellenére, hogy sérült adathordozó mentése a megfelelő szakműhely, felszerelés és tapasztalat nélkül igen kockázatos művelet!
A bevizsgálás során megállapítottuk, hogy az eszköz 2-es fejét tartó rugó deformálódott, és nem képes emiatt a fej a sávjában maradni, ezért annak cseréje szükséges.
A fejszerkezet csere után megállapítottuk, hogy az eszköz a sérült (görbe) fejszerkezet miatt néhány "address mark"-ot már felülírt, ennek következtében néhány szektor nem olvasható vissza.
A B.B.-skip-es RAW copy eljárás után itt is FS rekonstrukció következett.
A mentés >99.99%-os lett, csak néhány file-t érintet a mindössze 41 db 512 Byte méretű hiba.

2007. 07. 05.
Az oldalon szereplő logók a gyártók tulajdonát képezik, minden jog fenntartva. © 2003-2010 NC-Systems Hungary Kft..