FŐOLDAL ADATMENTÉS ÁRAINK ELÉRHETŐSÉG
NC system data recovery

ADATVESZTESÉGEK OKAI, HELYREÁLLÍTÁSI LEHETŐSÉGEK


Az adatvesztések leggyakoribb okai:

- Vírustámadás
- Véletlen törlés
- Hibás választás formázásnál, operációs rendszer telepítésénél
- Sikertelen partíció átméretezés
- Windows XP (SP2) és 2000 (SP4) javítások nélküli használata.
- Korrupt állományrendszer, logikai sérülés (pl hibás HDD, vírus vagy hibázó számítógép okozta logikai sérülés)
- Partíció sérülés, az operációs rendszer RAW file-rendszert állapít meg.
- Hibás TOC (CD lemezen vagy DVD-n.)
- Áramkimaradás, villámcsapás, feszültségtüske a hálózatról, tápegység hiba
- Elfelejtett jelszó adattitkosításnál vagy számítógép, notebook védelemnél.
- Tűz- vagy vízkár
- Fizikai sokk (pl: leejtés, ütés)
- Elektronikus vagy mechanikus problémák
- Firmware problémák

Milyen eszközökről végzünk adatmentést?

- Mindenféle HDD (merevlemez)
- Solid-state lemez SSD (Solid State Drive)
- Optikai lemezek
- Flash alapú memóriák
- Mágnesszalagok
- RAID tömbök

Milyen file-rendszert tudunk helyreállítani?

- Az összes windows és DOS alapú FS-t
- Az összes NOVELL alapú FS-t (NSS, NWFS)
- Az összes MAC alapú FS-t (HFS, HFS+, HFSX, HFS Wrapper)
- Az összes Linux alapú FS-t
- Az összes optikai lemezen használatos általános file-rendszereket


Vírustámadás:
Napjainkban sajnos több százezer féle vírus terjeng az interneten és naponta több száz lát napvilágot.
Ezeknek a vírusoknak a céljai igen sokfélék lehetnek, de a legfontosabbak a következőek:

- Privát adatok megszerzése (adathalászat vagy angol néven dataminer-ek)
Ezeknek a vírusoknak elsősorban az internetböngészőinkben (Pl: webes rendszerek, banki programok), az operációs rendszereinkben, hálózati kapcsolatainkban és más általános programokban (pl. Total Commander) használt és tárolt jelszavak valamint hozzáférési kódok megszerzése a céljuk.

- Spam-elés
A spammer vírusok elsődleges célja, hogy a gépeink IP címét felhasználva a levelezőprogramjainkban található címlistát (és/vagy kívülről kapott címlistát) felhasználva spam leveleket küldjenek ki a külvilág felé.
Ezek a spam levelek lehetnek idegen weboldalak reklámjai, illegális hálózatok elérhetőségei, vagy épp a vírust magát hordozó e-mailek.

- DOS attack vírusok
Ezeknek a vírusoknak a célja, hogy a számítógépeink erőforrásait felhasználva egy számunkra idegen rendszert "bombázzanak" különböző internetes csomagokkal.
Az egy időben történő több száz fertőzött gép támadása hatására az idegen kiszolgáló túlterhelődik és képtelen lesz a feladatát ellátni.

- Reklám vírusok
Ezek a vírusok főleg azért léteznek, hogy a fertőzött számítógépen minnél több más érdekeit szolgáló reklámot jelenítsenek meg.
Sok esetben pl. a böngészőbe beépülve a keresőgépek találatait kicserélve máshova navigálnak minket, mint ahová mi szeretnénk eljutni az interneten való szörfözés közben.

- Kimondottan kártékony vírusok
Ezek a vírusok azért jöttek létre, hogy kárt okozzanak a számítógépeinken levő adatokban.
Sok esetben már az is adatveszteséget okoz, hogy a vírus "belemászik" az állományaikba, hiszen nem minden futtatható formátum képes elviselni a benne található címzések megkavarodását.
Mások szándékosan destruálják (leépítik) az állományaikat azzal, hogy véletlenszerűen törölgetik a file-okat, vagy épp összekuszálják a fájlrendszert.
A hatékonyabban működő adatpusztító vírusok eltávolíthatják a partíciós tábláinkat, megformázhatják a merevlemezünket, vagy épp feltölthetik 0-val az elejétől kezdve a végéig.


Véletlen törlés:
Időnként bárkivel megeshet, hogy egy rosszabb pillanatában, vagy épp egy véletlen mozdulat segítségével akarata ellenére is saját kezűleg vet véget a számára értékes file-ok létezésének.
Ez esetben nincs komoly aggódásra ok, hiszen az adatok továbbra is rajta vannak a merevlemezen, csak épp be vannak jegyezve felülírásra alkamas területnek.
Ameddig ez a felülírás nem következik be, az adatok a legtöbb esetben 100%-osan helyreállíthatóak!
Felhívjuk kedves ügyfeleink figyelmét arra, hogy a mai modern operációs rendszerek sokszor önállóan is végeznek írási műveleteket a hdd-n, pl swap-olnak, logfile-t készítenek bizonyos eseményekről, intelligensebb OS-ek a háttérben töredezettség-mentesítést is végrehajtanak, hogy ezzel is gyorsítsák a számítógép sebességét.
Éppen ezért a legjobb tanács amit véletlen törlés estén adhatunk az az, hogy NE állítsa le a számítógépet a normál leállítás paranccsal és NE kapcsolja ki (ne áramtalanítsa), ugyanis a leállításnál majdnem minden esetben írás történik az aktuális állapot lejegyzései miatt, az áramtalanításnál pedig fizikailag is sérülhet a merevlemezünk ha épp írási folyamat közben megy el az áram!
A legjobb megoldás ilyenkor egy villám gyors RESET gomb megnyomás, majd rögtön utána pár másodperccel az áramtalanítás, még mielőtt az operációs rendszer elkezdene betöltődni.


Hibás választás formázásnál, operációs rendszer telepítésénél:
Ez az eset legtöbbször rendszergazdák szervíz szakemberek munkája során fordul elő.
Időnként megesik, hogy OS telepítéskor elfelejtünk kihúzni egy HDD-t, vagy épp másik HDD-t jelöltünk ki újrapartícionálásnál, újratelepítésnél.
Ilyen esetekben sem kell kétségbe esni, ugyanis a törölt partíció a megfelelő módszereket alkalmazva felismerhető, a bejegyzés helyreállítható, az adatmentés akár 100%-os is lehet!
Ha a partíciót meg is formáztuk és azonos típusúra (pl.: NTFS->NTFS), akkor számítani kell arra, hogy a ROOT directory felülírásra került és a helyreállítható file-ok kapcsolódása nem lesz tökéletes.
(FS tipustól függően.)
A megtalált file-ok egy része nem fog név-bejegyzéssel rendelkezni, valamint a könyvtárszerkezet kapcsolódása is sérül, tehát nem lesz összefüggő.
De ezek ellenére is az adatok nagy része visszaállítható!
Ha a partíciót nem csak megformáztuk, de még rá is telepítettük az OS-t, akkor sok file-t és régi FS bejegyzést felülírtunk ezzek a lépéssel, de még ilyen esetekben is a HDD méretétől, valamint a korábbi telítettségi állapotától függően az adatok nagy része helyreállítható marad.


Sikertelen partíció átméretezés:
Sok olyan esettel találkozunk, amikor különböző userspace program segítségével megpróbálják a felhasználók átméretezni az élő és adatokkal teli partíciójukat.
Ilyen lépés előtt ismernünk kell ezeknek a feltételeit, a vele járó kockázatokat!
A legtöbb program nem képes a művelet végrehajtása közben a HDD hibáinak a lekezelésére!
Tehát ha a művelet során az eszköz írási vagy olvasási hibát ad vissza, akkor a program ki fog fagyni, vagy a felhasználó számára használhatatlan hibaüzenettel rendellenesen a két állapot között le fog állni maga mögött hagyva egy félig átalakított FS-t, ami nem nyitható meg az OS számára.
Ilyen lépés elött győződjünk meg róla, hogy a HDD fizikailag tökéletes állapotban van, az eredeti FS nem tartalmaz-e hibát, a számítógéphez van UPS kapcsolva, annak az akkumulátora fel van töltve és nincs elhasználódva, valamint minden egyéb programból beleértve a vírusírtót, tűzfalat is ki vagyunk lépve!


Windows XP (SP2) és 2000 (SP4) javítások nélküli használata:
A Windows XP és Windows 2000 javítások (servicepack) nélküli változatai nem képesek 128GB (137G) feletti merevlemezeket hibátlanul kezelni.
A 128GB-os határ felett egy bizonyos címzési változó túlcsordul, mivel túl kicsi a mérete, és az OS elkezd a 129. Gigabyte helyett az első Gigabyte-on dolgozni.
Ezzel felülírva az MBR-t (partíciós tábla, Master Boot Rekord), a partíció BOOT sectorát, a FAT vagy MFT területet, jelentős károkat okozva az FS-ben.
Egy ilyen akció után az OS nem képes még felismerni sem a merevlemezünkön levő köteteket, így a rajtuk levő adatokat sem!
Ha szerencsénk van, akkor az eset előfordulása után rövidesen kifagy az OS és nem történik jelentős felülírás.
Azonban ha ez nem következik be, akár az egész első 128GB-t felülírhatja!
A Windows XP csak az SP2-es javító csomag után képes jól kezelni az ekkora merevlemezeket, de tapasztalataink szerint az OS bootolása során még mindíg vannak benne hibák amik nem kerültek kijavításra.
A Windows 2000 hivatalosan nem képes kezelni semmilyen 128GB feletti tárolót, de az SP4-es javítócsomag alkalmazásával tapasztalataink szerint kritikus hibákat szerencsére nem követ el az OS, csak nem támogatja megfelelően az eszközöket.
Pl: nem engedi feljebb partícionálni azokat 128GB-nál.


Korrupt állományrendszer, logikai sérülés (pl hibás HDD, vírus, vagy hibázó számítógép okozta logikai sérülés):
A korrupt állományrendszer valójában hibás FS-t jelent.
Az FS korrupcióját (sérülését) igen sok hiba fajta okozhatja.
Előfordul vírustámadás miatt, hibás memóriával rendelkező számítógép tévesztése miatt, de előfordulhat helytelen kivételkezeléses programok futtatása miatt is, előidézheti egy hibátlan számítógépben egy túl régi tápegység is, valamint nem utolsó sorban fizikai hibás adathordozó is.
A fizikai hibát kivéve minden esetben logikai mentésről beszélünk, ártáblázatunk szerint is ebbe az oszlopba tartozik az eset.


Partíció sérülés, az operációs rendszer RAW file-rendszert állapít meg.
Ha azt tapasztaljuk, hogy az OS-ünk RAW file-rendszert állapít meg az egyik kötetünk szerkezetéről, az azt jelenti, hogy nem tudta azonosítani a file-rendszer típusát vagy annak pontos verzióját, vagy csak számára javíthatatlan hibát talált benne, és nem képes azt helyesen kezelni.
(inkább feladja és nem vállal érte felelősséget)
Ilyen esetekben legtöbbször kijavítható a hiba az adatok pedig visszanyerhetőek.


Hibás TOC (CD lemezen vagy DVD-n.):
A hibás TOC (Table Of Contents) főleg Multisession-os CD lemezek írásánál szokott előfordulni.
Okozhatja a CD író program hibája, helytelen beállítása, vagy akár az írandó médium (lemez felület) hibája is. (pl nem elég tiszta a lemez írási kisérletnél).
Mindenkinek tanácsoljuk, hogy ne készítsen Multisession-os lemezeket!
Minden esetben normál "single session" lemezt írjunk és kapcsoljuk be a "lemez lezárása" lehetőséget a CD író programban.
A hibás TOC esetén előfordulhat, hogy a lemezre felírt adatok nem, vagy csak részlegesen jelennek meg, de az is előfordulhat, hogy az olvasó azonnal kidobja az értelmetlen TOC-al rendelkező lemezt.
Némely esetben csak speciális eszközök segítségével olvashatóak le az adatok.


Áramkimaradás, villámcsapás, feszültségtüske a hálózatról, tápegység hiba:
Az adatmentések jelentős százalékát az áramellátásával kapcsolatos problémák okozzák.

Ezek lehetnek:

- Áramkimaradás
Ha írás közben történik mindez, akkor a HDD elektronikáján található "buffer" cache-ben levő adatok kiírása közben az eszköz a fejét nem tudja a megfelelő helyen tartani, és felülírhatja az Address Markokat a lemezen.
Ennek hatására az eszköz képtelen lesz néhány tracket megtalálni a lemezen, rosszabb esetben eltalálhatja az SA területet, ami után az eszköz várhatóan nem fog tudni többet inicializálni és nem fog többé bejelentkezni.
Mindez előfordulhat RAID tömbök esetén is egyszerre akár az összes HDD-n!
Éppen ezért szükséges és indokolt a fontos rendszereken az UPS (szünetmentes áramellátás) használata.

- Villámcsapás, feszültségtüske a hálózatról
Villámcsapás esetén a tápegységen átjuthat a túlfeszültség (átütés) mert nem rendelkeztünk villámcsapás elleni védelemmel (surge arrest), akkor a számítógépen belüli elektromos félvezetők mind ESD (Elektro Sensitive Discharge) károsodást szenvedhetnek.
Ez természetesen érinti a merevlemezünket is.
Ha a merevlemezt ESD hatás éri, akkor az esetek nagy százalékában a mechanikán belül található félvezető, az előerősítő fokozat (preamp) is károsodhat.
A márkásabb, minőségi UPS-ek nagy százaléka rendelkezik beépített túlfeszültség védelemmel, de ha nem vagyunk biztosak benne, akkor inkább vásároljunk egy villámvédelemmel ellátott konnektort vagy elosztót számítógépünk és természetesen adataink védelmének érdekében.

- Tápegység hiba
A számítógépünk tápegysége nem csak külső hálózati túlfeszültségtől szenvedhet károsodást, hanem saját magától is tönkremehet!
A leggyakoribb hibák:
1. ventillátor csapágyának beszorulása, és a tápegység hűtőfelületeinek túlhevülése
2. gyenge minőségű tápegységek esetén a megfelelő védőáramkörök hiánya miatt történő "vezérlés felborulás"
3. a tápegység túlkorossága (2-3 év) miatti elhasználódás.
Ha a tápegységünkben a ventillátor leáll és nincs benne túlmelegedés elleni védelem, akkor a szekunder körben könnyen zárlatossá válhat az egyik legjobban hűtést igénylő egyenirányító dióda.
Ha ez megtörténik, onnantól a kimeneti feszültség egyenáramról váltakozó irányú árammá alakul át, ami a legtöbb félvezető azonnali átütését okozza.
Ha a tápegység vezérlése felborul, akkor vagy ingadozni kezd a feszültség, vagy az áramellátás elégtelensége miatt kezd tévesen működni a winchesterünk, vagy éppen a túlfeszültség miatt átütnek rajta az érzékenyebb félvezetők.
Ha csak egyszerűen túlkoros a tápegységünk, akkor ez azt jelenti, hogy az alultervezett ellenállások a hosszú ideig tartó magas hőmérséklet hatására lassan "megnyúlnak", ellenállásuk megnő, ennek hatására a tápegység szabályzása vagy eltérő feszültségre fog beállni, vagy éppen labilissá válik.
Az elektrolit kondenzátorokból kiszáradhat a dielektrikum, ez a feszültség szűrésének a hatásfokát rontja.
A "zajos" tápfeszültségtől a memória chip-ek téveszteni kezdenek, ami a HDD rendellenes működéséhez vezethet.


Elfelejtett jelszó adattitkosításnál, vagy számítógép, notebook védelemnél.
Ha elfelejtettük jelszavunkat sokszor kellemetlen helyzet alakulhat ki belőle.
Ezek ellen is nagyon sok esetben lehet tenni utólag, helyzettől függően segítünk, ha tudunk.

Tűz- vagy vízkár
Tűzkár esetén az elektronikán található forrasztások megolvadhatnak, összefolyhatnak (rövidzárlat), tartós 150° felett a félvezetők is károsodhatnak, 250° körül pedig a műanyag szerkezetek is megvetemednek, megolvadnak.
Ilyen esetben SOHA nem próbáljuk meg másik elektronikával indítani a merevlemezt, mert a mechanikán belül található preamp is zárlatos lehet, a fejszerelvényen található deformáció pedig a lemez erős karcolódásához vezethet.
Vízkár esetén két esetet különböztethetünk meg.
1. az egyszerű csapvízzel való érintkezés.
Ez a szerencsésebbik eset, ilyenkor csak az átmeneti rövidzárlat okozhat problémát.
Ilyen esetben hagyni kell az eszközt alaposan kiszáradni, tanácsos legalább 2-3 napra is áramtalanítani.
Ha kiszáradt, viszonylag kicsi kockázattal megpróbálhatjuk beindítani azt.
2. az esővízzel vagy más maró hatású folyadékkal való érintkezés
Ez a rosszabbik eset!
Ha a maró hatású folyadék érte az eszköz elektronikáját, akkor számítanunk kell arra, hogy a nem lakkozott (lőtstoppolt) felületek megmaródtak, és elektromos szakadás jelentkezik ezeken a helyeken.
Ide tartozik pl. az összes lyukgalván (VIA) is.
Ha az elektronikán szakadások jelentkeznek, ez az adatmentésre csak egy esetben káros, mégpedig akkor, ha a fejerősítő (preamp) feszültség regulátorának szabályzóáramköre is sérült, mert így könnyen kerülhet túlfeszültség a preamra, aminek hatására átüthet. (zárlatossá válhat)
Egy átütött preamp pedig könnyen lemágnesezheti a lemez felületét amerre csak éppen jár az olvasófej.
Maró hatású folyadékkal való érintkezés esetén mindenképp forduljunk szakműhely bevizsgálásához!


Fizikai sokk (pl: leejtés, ütés)
Fizikai sokk esetén nagyon óvatosan kell az eszközt kezelni mert könnyen lehet olyan deformáció, ami nem jelentkezik az esetet követő első használat során.
Figyelem, a hiba alattomos lehet!!!
Ha megítélésünk szerint egy merevlemezt fizikai sokknak tettünk ki, de az mégis bejelentkezik, első dolgunk legyen, hogy csak olvasásra használva azt, másolatot készítünk a rajta található fontos adatokról!
Ha ez megtörtént, akkor egy írásos felülettesztelést érdemes rajta elindítani, akár 2x is egymás után.
Ha mindez hibamentesen zárult, akkor az eszközünk "megúszta" az esetet.
Ha hiba alattomossága abban rejlik, hogy könnyen eldeformálódhat csak enyhén a fejszerkezet (headstack) az eszköz belsejében, és olvasásra még (akár folyamatosan, akár rövöd időre, de) alkalmas.
Viszont írásnál meg fogja sérteni a lemezen található adatok integritását az eldeformálódott és helytelenül pozícionált headstack-el!
Ha írunk az eszközre, számítsunk rá, hogy sérülni fognak a szomszédos szektorok, sőt, akár az SA terület is!
A másik eset pedig, amikor a lemez felületén egy vagy több körkörös enyhe sérülés keletkezik, ami a fej folyamatos bekoszolódását, majd rövid időn belül a sérüélését okozza.
Ebben az esetben amikor a felhasználó észreveszi, hogy gond van, már csak másodpercen vannak hátra a 100%-os menthetőség és a teljesen menthetetlen adathordozó között, ezért érdemes AZONNAL kikapcsolni az eszközt és segítséget kérni!
Ha a sérült fel mégjobban megsérti a lemezt amerre jár, már nincs visszaút!
Notebookok esetén igen gyakori hiba, amikor az asztalon odébbtolják a notebookot és a tapadó gumi talpa miatt egy rezgő mozgást vesz fel az egész gép. Ez a forgásban levő notebook HDD halálát jelentheti!
Vagy azonnal, vagy rövidesen jelentkezik a hatása.
A forgásban levő HDD ha ütést szenved, az ütés hatására a fej hozzáérhet a lemezhez, ahol vagy azonnal letapad és leszakad, vagy egy ponton erősen megsérti esetleg mikroszkópikus méretű karc-csíkokat eredményez a felületében.
A karcok során kiszabadult adathordozó réteg pora belerakódik a fejbe, megsérti annak felületét, és ezzel megakadályozza, hogy a szükgéseg légpárna és annak magasság-tartó hatása kialakuljon.
A sérült fej leereszkedik a lemezre, és ezzel tovább karcolja annak felületét.


Elektronikus vagy mechanikus problémák
Az elektronikus problémák az eszköz elektronikájában, vagy annak egyes részein jelentkezhetnek speciális esetben az eszköz mechanikáján belül található fej előerősítő fokozatban a preamp-ban.
A legrosszabb esetben az adatok lemágnesezését eredményezheti, de ez szerencsére csak igen ritkán fordul elő.
A mechanikus probléma mindíg az eszköz mechanikájában jelentkezik.
Majdnem minden eset speciálisnak mondható.
Szerencsés esetben csak olyan deformáció áll elő, ami megakadályozza az eszközt a működésben, rosszabb esetben az adathordozó réteg fokozatos és végleges megsemmisüléséhez vezethet.

Firmware problémák
A firmware problémák főleg a HDD-knél jelentkeznek.
Régebbi modelleknél a teljes firmware a panelen (az elektronikán) volt található, de a mostani modern eszközökön már csak a boot loader kód van a nyákon, a firmware moduljai a tányérokon vannak elhelyezve, és az eszköz a beindítását követő inicializálás során tölti be és teszteni le a modulokat.
Ha a lemezeken levő modulok valamelyike megsérül, az könnyen jelentkezhet kattogás (fej-verés) formájában, vagy épp csöndben való be nem jelentkezés képpen, de egyes típusoknál előfordul a helytelen méretben való detektálás is, amikor a BIOS nem a megfelelő méretet ismeri fel.
Sok esetben előfordul az N40P jelzés, vagy az BARRACUDA, CALYPSO, POKER jelzések is.
Manapság a Seagate és Maxtor egyes szériáiban fordul elő az állandó BUSY vagy 0 byte -os megjelenés, vagy más nével a LED:.....CC hiba.
A Western Digital merevlemezek között pedig a leggyakoribb a transzlátor probléma.
Egyes tipusok firmware BUG-jai attól is kijöhetnek, hogy hiba keletkezik a CRC hibás szektorok során a reallokációs folyamat közben.
A firmware hibák legtöbb esetben nem okoznak komoly adatveszteséget, de az eszközt használhatatlanná teszik a felhasználó számára.

Milyen eszközökről végzünk adatmentést?

- Mindenféle HDD (merevlemez)
IDE, EIDE, SATA, SAS, SCSI, ULTRA DMA, UDMA-100, UDMA-133, WIDE SCSI,
4200 rpm, 5400 rpm, 7200 rpm, 10000 rpm, 15000 rpm -es lemezekről.

- Solid-state lemez SSD (Solid State Drive)
Mozgó alkatrészt nem tartalmazó, csak FLASH alapú memória storage-ekről.

- Optikai lemezek
CD, CD-R, CD-RW, DVD, DVD-R, DVD+R, DVD-RAM lemezekről.

- Flash alapú memóriák
SD, mini SD, MMC, RS-MMC, MMC 4.0, RS-MMC 4.0, XD, XD Type M, XD Type H, MS, MS Pro, MS DUO, MS Pro DUO, MMC Micro, Micro SD, M2(MS Micro), CF Type 1, CF Type 2, MicroDrive

- Mágnesszalagok
Jónéhány régi és mostani mágnesszalagos tárolóról.

-RAID tömbök
RAID1 (mirror), RAID4-RAID5 (Parity checked), RAID6 (double parity checked), RAID10 (stripped mirror)
Software raid és hardware raid minden formájáról.

Milyen file-rendszert tudunk helyreállítani?

- Az összes windows és DOS alapú FS-t
FAT, FAT-12, FAT-16, FAT-32, FAT-32(LBA), NTFS, HPFS, SFS, Dinamikus kötetek, Software RAID-ek (Microsoft)

- Az összes NOVELL alapú FS-t
NSS, NWFS volumes és RAID kötetek (Arrays).
(Novell Netware)

- Az összes MAC alapú FS-t
HFS, HFS+, HFSX, HFS Wrapper, Software és Hardware RAID-ek (Apple Macintosh)

- Az összes általános Linux alapú FS-t
EXT2, EXT3, XFS, Raiserfs, JFS

- Az összes Novell alapú FS-t
NSS (Novell Storage System), NWFS (NetWare Traditional File System)

- Az összes optikai lemezen használatos általános file-rendszereket
ISO9660, Joliet, HFS, HPOFS, OFC, QOPT
Az oldalon szereplő logók a gyártók tulajdonát képezik, minden jog fenntartva. © 2003-2010 NC-Systems Hungary Kft..