FŐOLDAL ADATMENTÉS ÁRAINK ELÉRHETŐSÉG
NC system data recovery

REFERENCIÁK - Asztai számítógép HDD mechanika javítása

<<Vissza a referenciák főoldaláraMentés speciális hibával rendelkező winchesterről (WD200EB-00CPF0) 20GB Western Digital HDD.

Ez az eset több szempontból is érdekes.
A története úgy kezdődött a mi számunkra, hogy a Kreatív Profit Kft képviselője felkeresett minket telefonon, hogy van egy régi, meghibásodott PC HDD-je, amit most tudott visszaszerezni hosszas adatmentési próbálkozások után egy másik cégtől.
Ügyfelünk jelezte, hogy a HDD nem szokványos állapotban van, ugyanis szétszedték.
Erre mondtam telefonon, hogy az még nem "katasztrófa", hiszen számos esetben végeztünk már olyan adatmentést, ahol az elektronikát előzőleg leszerelték vagy akár a tisztateret megbontották, persze ezek mind mind emelik az kivitelezési költségeket....
Ügyfelünk rögtön meg is jegyezte, hogy ez azért nem "annyira" van szétszedve, hanem konkrétan darabokban van!
Ráadásul nem 1 HDD van a csomagban, hanem 2, mivel a korábbi cég megpróbálta a régi üzemelő RAID tömbben még hamarabb tönkrement HDD-t felhasználni alkatésznek ehhez az adatmentéshez!
Ezek után már semmi jóval nem tudtuk kecsegtetni az ügyfelet, mivel ha ennyire szétszedték, akkor bármi elképzelhető, akár még az is, hogy nem is a saját adatait tartalmazó korongok vannak a driveban!
De a sok ellenérv és magas költségekkel való "ijesztegetéssel" sem sikerült az ügyfelet elriasztani, hajthatatlan volt, mert valaki konkrétan ajánlott minket, akinek szintén sikeresen visszanyertük már az adatait...

Nemsokára személyesen be is hozta, -sürgősségi bevizsgálást kérve- a konkrétan "egységcsomag" jellegűnek kinéző alkatrész-halmazt...
Meg voltunk lepődve rajta, mert egyrészt nem csak szétszerelve volt, de még a CHIP-ek is le voltak melegítve a panelről, sőt azt sem lehetett tudni, hogy melyik panel, illetve melyik CHIP melyik mechanikához való!
Ráadásul az is kiderült, hogy a dobozban egy 3. fejszerkezet is jelen volt, ami azt is jelentette, hogy akár egy 3. ismeretlen drive alkatrészei is keveredhettek az előző kettőhöz!
Ekkor ismét tanácsoltam a megrendelőnek, hogy inkább ne is fizessen bevizsgálási díjat, mert nagyobb a valószínűsége annak, hogy a sok korábbi műhiba miatt nem lesz eredményes a munka és feleslegesen verné magát költségekbe....
De ő továbbra is hajthatatlan volt!

A bevizsgálás során, mivel semmilyen egyértelműen kizáró okot nem találtunk, egy részletes írásos szakvélemény és árajánlat következett, melyet a megrendelőnk végül hosszas vívódás után el is fogadott....

Pár nap múlva, az adatmentés nem kevesebb, mint 100.00 % -os sikerességgel zártuk.

Megrendelőnk szerint a korábbi cég véleménye az volt, hogy kevesebb, mint 5% az esély arra, hogy bármelyik adatmentő is bármit ki tud hozni ebből a HDD-ből...
Gondolom, mondanom sem kell, hogy mennyire nagy örömmel fogadta a hírt a nem keveset kockáztató megrendelő....

A véleménye, a saját szavaival egy ajánlás formájában itt olvasható: >>> Ajánlások >>>

Az eredeti hiba egyébként a régi számítógép tápegysége miatt keletkezett.
Ugyanis az adatmentés során sorban azonosítanunk kellett az alkatrészeket és ezek után kiderült, hogy túlfeszültség végzett az egyébként is tekintélyes korú HDD-vel....


Ügyintéző és kivitelező:
Haar János
2013. 06. 10.
Mentés mechanika javítással (HDT722516DLAT80)

Ezt a HDD-t a Genertel Biztosító Zrt hozta be adatmentésre.
A HDD egy külső tokban volt használva, és valószínűleg valamikor meglökhették, vagy megüthették.
Az eredeti hibája az volt, hogy megjelent, mint eszköz, de a windows nem akarta a kötetet megjeleníteni, helyette felkínálta a megformázását!
Az előzetes bevizsgálás során megállapítottuk, hogy az eszköz egyik feje gyenge, és javaslatot tettünk a tisztaszobás bevizsgálásra, mivel mechanika sérülés esetén a pontos feltárás nélkül veszélyes lehet az eszköz további üzemeltetése.
Az ügyfél ezt elfogadta, majd mi el is végeztük a vizsgálatot.
A vizsgálat kimutatta, hogy a lemez felülete enyhén sérül.
A sérült lemezoldalhoz tartozó fej pedig már túlhevült egyszer, és be is szennyeződött a surlódáskor.
Az adatmentést a felület tisztításával, kezelésével, MHA cserélve, BB-skip rawcopy eljárással, majd FS rekonstrukcióval végeztük el.
A végeredmény a néhány túlságosan sérült szektor kivételével 100%-os lett.

2008. 10.21.
Adatmentés speciális hibákkal rendelkező hdd-ről #2

A Flash'4 Kft. felkéréséből végeztünk helyreállítást egy olyan hdd-ről, amit az elsők között szereltek annak idején kísérleti folyadék-csapággyal.
A pár év alatt a csapágy egyszerűen "kiszáradt", és a lemez rezonálni kezdett benne, amitől a pozícionáló elektronika nem tudta megfelelően pozícióba állítani az olvasófejet, a vibrálás miatt pedig a lemez felülete is enyhén sérülni kezdett.
Mivel a drive indításakor nem volt képes az SA területet beolvasni, ezért mindíg az SA felett járt az olvasófej, tehát a sérülés azt a területet érte leginkább.

Az adatmentést az MHA, majd a lemez kiszerelése után a hiányzó folyadék pótlásával tudtuk csak megoldani, mivel másik ilyen kisérleti modellünk nem volt a készletünkben.
Az összeszerelés és az SA terület helyrehozása után egy teljesen 100%-os adatmentés következett.
A megrendelő kérése szerint 24 óra alatt végeztünk vele.

2008. 09. 10.
Mentés mechanika javítással

Ezt a hdd-t a Nyergesújfalui Önkormányzat hozta be adatmentésre.
Az eszközt túl sokáig használták a javasolt 2 éves időszakhoz képest, és pont egy biztonsági mentés közben hibásodott meg.
A bevizsgálás során megállapítottuk, hogy az eszköz fejeit tartó rugók az idő múlásával elgyengültek, és a végén már nem volt képes a megfelelő távolságot beállítani a fej és a lemez között. (a légpárna túlságosan elemelte a fejet a lemeztől.)
Az eszközön a fejek cseréje után egy FS rekonstrukciót is végre kellett hajtani, mivel a FAT32-es FS sérült volt rajta a félbemaradt biztonsági másolat valamint a rendellenes fej-távolság miatt.
Az adatok sérülten és csak részlegesen kerültek a lemezre, de azokból pont össze lehetett állítani a megrendelő számára szükséges adatbázist.

2007. 05. 03.
Maxtor Diamond Max Plus 9 80 GB

Ezt a HDD-t egy konkurens adatmentő cégtől hozta át hozzánk a tulajdonosa, miután ott szakszerűtlenül próbálták a hibát orvosolni.
( tisztaszobát nem használva, kinyitott állapotban indították be)
Ennek eredménye a képeken jól látható!
Sajnos az eszköz annyi károsodást szenvedett mire hozzánk került, hogy csak pár gigabyte-nyi adatot tudtunk róla lementeni, viszont azok legalább nagyrészt használható és ép fileok lettek.
A műveletek során a karcos lemezfelület miatt elhasználódott 2db szervíz-fejszerelvény is, melyek sérülései szintén láthatóak a képeken.
A mentés eredménye természetesen nem volt 100%-os.

2007. 03. 22.
Az oldalon szereplő logók a gyártók tulajdonát képezik, minden jog fenntartva. © 2003-2010 NC-Systems Hungary Kft..