FŐOLDAL ADATMENTÉS ÁRAINK ELÉRHETŐSÉG
NC system data recovery

REFERENCIÁK - Adatmentés cégeknek

<<Vissza a referenciák főoldaláraMentés speciális hibával rendelkező winchesterről (WD200EB-00CPF0) 20GB Western Digital HDD.

Ez az eset több szempontból is érdekes.
A története úgy kezdődött a mi számunkra, hogy a Kreatív Profit Kft képviselője felkeresett minket telefonon, hogy van egy régi, meghibásodott PC HDD-je, amit most tudott visszaszerezni hosszas adatmentési próbálkozások után egy másik cégtől.
Ügyfelünk jelezte, hogy a HDD nem szokványos állapotban van, ugyanis szétszedték.
Erre mondtam telefonon, hogy az még nem "katasztrófa", hiszen számos esetben végeztünk már olyan adatmentést, ahol az elektronikát előzőleg leszerelték vagy akár a tisztateret megbontották, persze ezek mind mind emelik az kivitelezési költségeket....
Ügyfelünk rögtön meg is jegyezte, hogy ez azért nem "annyira" van szétszedve, hanem konkrétan darabokban van!
Ráadásul nem 1 HDD van a csomagban, hanem 2, mivel a korábbi cég megpróbálta a régi üzemelő RAID tömbben még hamarabb tönkrement HDD-t felhasználni alkatésznek ehhez az adatmentéshez!
Ezek után már semmi jóval nem tudtuk kecsegtetni az ügyfelet, mivel ha ennyire szétszedték, akkor bármi elképzelhető, akár még az is, hogy nem is a saját adatait tartalmazó korongok vannak a driveban!
De a sok ellenérv és magas költségekkel való "ijesztegetéssel" sem sikerült az ügyfelet elriasztani, hajthatatlan volt, mert valaki konkrétan ajánlott minket, akinek szintén sikeresen visszanyertük már az adatait...

Nemsokára személyesen be is hozta, -sürgősségi bevizsgálást kérve- a konkrétan "egységcsomag" jellegűnek kinéző alkatrész-halmazt...
Meg voltunk lepődve rajta, mert egyrészt nem csak szétszerelve volt, de még a CHIP-ek is le voltak melegítve a panelről, sőt azt sem lehetett tudni, hogy melyik panel, illetve melyik CHIP melyik mechanikához való!
Ráadásul az is kiderült, hogy a dobozban egy 3. fejszerkezet is jelen volt, ami azt is jelentette, hogy akár egy 3. ismeretlen drive alkatrészei is keveredhettek az előző kettőhöz!
Ekkor ismét tanácsoltam a megrendelőnek, hogy inkább ne is fizessen bevizsgálási díjat, mert nagyobb a valószínűsége annak, hogy a sok korábbi műhiba miatt nem lesz eredményes a munka és feleslegesen verné magát költségekbe....
De ő továbbra is hajthatatlan volt!

A bevizsgálás során, mivel semmilyen egyértelműen kizáró okot nem találtunk, egy részletes írásos szakvélemény és árajánlat következett, melyet a megrendelőnk végül hosszas vívódás után el is fogadott....

Pár nap múlva, az adatmentés nem kevesebb, mint 100.00 % -os sikerességgel zártuk.

Megrendelőnk szerint a korábbi cég véleménye az volt, hogy kevesebb, mint 5% az esély arra, hogy bármelyik adatmentő is bármit ki tud hozni ebből a HDD-ből...
Gondolom, mondanom sem kell, hogy mennyire nagy örömmel fogadta a hírt a nem keveset kockáztató megrendelő....

A véleménye, a saját szavaival egy ajánlás formájában itt olvasható: >>> Ajánlások >>>

Az eredeti hiba egyébként a régi számítógép tápegysége miatt keletkezett.
Ugyanis az adatmentés során sorban azonosítanunk kellett az alkatrészeket és ezek után kiderült, hogy túlfeszültség végzett az egyébként is tekintélyes korú HDD-vel....


Ügyintéző és kivitelező:
Haar János
2013. 06. 10.
Mentés speciális eszközök segítségével (ST9250827AS) 250GB Seagate Notebook HDD.

Ez az eset több szempontból is érdekes.
A története úgy kezdődött a mi számunkra, hogy a Schneider Légtechnika Kft képviselője felkeresett minket telefonon, hogy van egy meghibásodott notebook hdd-je, ami most épp a ......... -nél van bevizsgáláson.
Elmondta, hogy nem kívánja az ajánlatukat elfogadni és érdeklődött, hogy kb mennyiért tudnánk mi megmenteni az adatokat.
A ......... telefonon annyit mondott neki, hogy az író-olvasó fejek és a lemezek is sérültek az eszközben. Erre mi felvilágosítottuk róla, hogy ilyen kevés információból nem tudunk még kb árat sem mondani, mindenképp szükséges a laborunkban történő előzetes bevizsgálás.
Ezt a megrendelő el is fogadta, de mivel Szekszárdi telephelyű cégről van szó, a kiszállásunk pedig ingyenes a bevizsgáláshoz, így felkért bennünket, hogy menjünk el a .........-höz, és hozzuk el a hdd-jét.
Ezek után én személyesen bementem érte ....

Tisztelt leendő ügyfelünk!

Egyik konkurenciánk kérését tiszteletben tartva az eset leírás egy részét utólag töröltük, mert szerintük őket az rossz színben tüntette fel.

Megértését köszönjük!


2010. 04. 26.

.... fogtam az eszközt és áthoztam a laborunkba...
A bevizsgálás után részletes írásos szakvélemény és árajánlat következett, melyet a megrendelőnk el is fogadott.
4-5 nap múlva, amikor az adatmentés 99.99% feletti sikerességgel záródott, az ügyfelünknek online be is mutattuk a végeredményt ellenőrzésre.
Majd végül az adatokat titkosítva rátettük egy új, külső USB-s hdd-re és elküldtük postán a megrendelőnknek.
A megérkezést követően pedig megadtuk neki a titkosítás felnyitásához szükséges kódot.

Így zajlik nálunk egy távoli ügyféllel történő együttműködés, a 21. századnak megfelelő módon.
Online szerződéskötés, ingyenes bevizsgálás, ingyenes kiszállással.
Majd Online árajánlat és nyomonkövetési lehetőség.
Ezek után pedig Online áttekintés és postai csomagküldéssel való visszajuttatás, vagy futárunkkal való kiszállíttatás.
A fizetés pedig a bemutatást követően banki átutalással.

Az eredeti hiba egyébként valószínűleg software eredetű, mégpedig az eszköz firmware-ében.
Ugyanis valamiért leállította a lemez forgását, anélkül, hogy a fejeket a tartó rámpára kihúzta volna.
A forgás megszünésével megszünt a fejeket emelő légpárna is, ami miatt a fejek "landoltak" a lemez felületén.
A landolás során a súrlódásnál a lemez felülete és a fejek is sérültek.
Mivel mind a 4 felület pár (lemez és fej) mikroszkópikusan sima, és a fejeket tartó rugók lefele szorítják azokat, így a levegő kiszorult, a felületek pedig erősen összetapadtak.
A következő indításnál a forgató motor erőkifejtése miatt a fejeket tartó szerkezet rugói enyhén deformálódtak, de mivel az összetapadás erősebb a rugóknál is, így nem tudott az eszköz újra beindulni.
Ilyen esetekben speciális eljárást kell alkalmazni, mivel a fejek vagy a motor kézi eröltetése a fejek leszakadásával járnának. (rajta maradnának a felületen)
A lemezek közötti távolság kb 2mm, amin belül 2 olvasó fej is van, valamint a másik 2 oldalon is.
Ezeket egyszerre kell eltávolítanunk speciális eszközök segítségével anélkül, hogy kicsit is megeröltetnénk azokat.

Ügyintéző és kivitelező:
Haar János
2009. 09. 15.
Adatmentés speciális hibákkal rendelkező hdd-ről #2

A Flash'4 Kft. felkéréséből végeztünk helyreállítást egy olyan hdd-ről, amit az elsők között szereltek annak idején kísérleti folyadék-csapággyal.
A pár év alatt a csapágy egyszerűen "kiszáradt", és a lemez rezonálni kezdett benne, amitől a pozícionáló elektronika nem tudta megfelelően pozícióba állítani az olvasófejet, a vibrálás miatt pedig a lemez felülete is enyhén sérülni kezdett.
Mivel a drive indításakor nem volt képes az SA területet beolvasni, ezért mindíg az SA felett járt az olvasófej, tehát a sérülés azt a területet érte leginkább.

Az adatmentést az MHA, majd a lemez kiszerelése után a hiányzó folyadék pótlásával tudtuk csak megoldani, mivel másik ilyen kisérleti modellünk nem volt a készletünkben.
Az összeszerelés és az SA terület helyrehozása után egy teljesen 100%-os adatmentés következett.
A megrendelő kérése szerint 24 óra alatt végeztünk vele.

2008. 09. 10.
Helyszíni kiszállásos adathelyreállítás hibás hdd-ről


A Techno-Karp Kft megbízásából a saját telephelyükön végeztünk adathelyreállítást egy meghibásodott hdd-ről.
Az ügyfél azt tapasztalta, hogy a gép lassan működik, ezért egy töredezettség-mentesítést indított el, ami több, mint egy egész napig ment rajta és nem végzett ez alatt az idő alatt!
Az újraindítás során az operációs rendszer nem volt képes betöltődni, ezért segítséget hívott.
Az érkezés és átvétel után azonnal megállapítottuk, hogy az ügyfél gépében egy gyárilag javított (Refurbished) Maxtor HDD működött.
A diagnosztika első lépései során arra is fény derült, hogy az eszköz több száz hibás szektort könyvelt már, és további problémás szektorok is vannak a médiáján, ami miatt jóval lassabban képes csak üzemelni.
Az adatmentés során minden fontos adatot helyre tudtunk állítani, az adatmentés 100%-os sikerességgel záródott.

2008. 06. 23.
RAID5 Tömb rekonstrukció 5db SCSI hdd-ből

A Core Systems Informatikai KFT megbízásából 24 óra alatt kellett ezt a RAID5 tömböt helyreállítani, mert egy váratlan áramszünet 2 hdd-t egyszerre ejtett ki a raid szinkronjából.
A hardveres raid egy adaptec kártya segítségével volt létrehozva, ami az aszinkron tömb észlelésekor a hozzáférést letiltotta, nem engedett még Readonly módban sem hozzáférni sem a tömbhöz, sem pedig a lemezekhez egyenként.
Semmilyen lehetőséget nem engedett, csak az összes eszköz törlését és a raid tömb ismételt összeállítását újraformázással.
A kártyáról való leválasztás után raid rekonstruckió következett, amely segítségével image másolatokat képeztünk a kártya headerjeit eltávolítva a lemezekről, majd Readonly módban logikai úton összeállítottuk a 'dirty' tömböt. A tömb összeállítása után egy új adathordozóra lett egy másolat készítve, amin elvégeztük a Windows NT filerendszer integritásának helyreállítását.
Az ügyfél péntek este adta le a munkát, vasárnap reggel már át is adtuk a >600GB-os ép tömböt.

2008. 04. 11.
RAID5 - rekonstrukció (3x160GB)

Ezt a RAID5 tömböt a ügyfelünk jó ideig úgy használta, hogy nem vették észre, hogy az egyik HDD hibás, és a RAID kártya már kitiltotta.
Sajnos idő közben a második HDD is kezdett meghibásodni, bizonytalanul olvasni, és akkor vették észre először a problémát, amikor a windows már kifagyott tőle.
Ezek után megpróbálták maguktól lementeni az adatokat a 3 ból 2 HDD segítségével, mely sikertelennek bizonyult, mivel már a maradék 2-ből is egy HDD seek hibákat dobott vissza.
Mi első lépésként lementettük az egyetlen hibátlanul működő HDD-t, majd megbontás után ebből áthelyezve a fej szerelvényt a másik (seek-hibás) HDD-be, lementettük azt is.
Ezek után következett be a módosított Linux kernellel való RAID rekonstrukció, majd a windows alatti NTFS javítás.
Az végeredmény csaknem 100%-os lett.

2007. 06. 08.
RAID5 - rekonstrukció (4x120GB)

Ezt a RAID5 tömböt a Webhotel Bt. hozta hozzánk, mert egy rövid ideje a 4 hdd-ből csak 3 üzemelt és a végén a maradék 3-ból is megsérült az egyik.
Ennek hatására a RAID kártya letiltotta az írási folyamatokat, ami miatt további adatveszteség következett be.
A mentés során a raid kártyáról való leválasztást szoftveres raid rekonstrukció követett, amit egy speciális, módosított Linux kernel segítségével tudtunk megvalósítani, hogy a fizikailag hibás részeket biztonságosan ki tudjuk kerülni az adathordozó további károsodása elkerülésével.
Ezek után EXT3-as FS javítás következett.
A mentés sajnos nem volt 100%-os a körülmények miatt, de a végeredmény így is kielégítő lett.

2007. 01. 03.
Az oldalon szereplő logók a gyártók tulajdonát képezik, minden jog fenntartva. © 2003-2010 NC-Systems Hungary Kft..