FŐOLDAL ADATMENTÉS ÁRAINK ELÉRHETŐSÉG
NC system data recovery

Adatmentési sikeresség és a "házi" megoldások kockázata

Cégünk napjainkban már naponta átlagosan 5-10 adatmentést is elvégez.

Sikerességünk 95-97% között mozog azokban az esetekben, amikor az eredeti hibával kerül be az adathordozó.
Sajnos kétségbeejtően rossz állapotú eszközök is gyakran beérkeznek, amiken már valaki megpróbált "megoldást találni" és ez lett az eredménye....Letört alkatrészek, sérült lemezfelületek, poros mechanika, törött/leszakadt/túlhevül/barázdásra sérült olvasófejek, kiégett preamp (előerősítő chip), excentrikus lemez, vagy szétforgatott lemezkészlet....

Ezekben az esetekben nagyon jónak számít, ha 20-30%-os sikerességgel vissza lehet nyerni az adatokat!

A globális statisztika alapján sajnos a sikertelen mentések legnagyobb részét az okozza, hogy az eszközt már korábban megpróbálták szakszerűtlenül helyreállítani.
Legtöbbjükön már valaki megpróbált elektronkiát cserélni, (rosszabb esetben meg is bontották az eszköz tisztaterét), majd úgy beindítani az eszközt.

Következmények hibás eletronika esetén:

- Tápegység hiba miatt történt meghibásodásnál indőnként előfordul, hogy a preamp (fej-előerősítő) zárlatossá válik emiatt az új elektronika vagy tönkremegy, vagy az inicializálás során lemágnesezi a felületről az értékes adatokat a fej.

- Inkompatibilis elektronika okozhatja az épen maradt preamp utólagos meghibásodását, mert előfordulhat eltérő bekötés, de eltérő tápfeszültség igény is a bemenetén, de előfurdulhat eltérő BIAS érték az MR sensor gerjesztéséhez, vagy épp más előmágnesezési érték is.

- Más esetekben a teljesen azonosnak tűnő elektronikába a gyártó másik Firmware-t vagy Boot-Loader-t égetett be és az inicializálás során az eszköz a fej-kalibrációs tesztjét nem az erre szánt helyen végzi el, hanem az adatterület egy részén, vagy a SA egy létfontosságú modulja számára allokált területen.

Következmények fejhiba esetén:
- Fej sérült(törött) hdd ismételt indítási kisérlete tovább karcolja a lemez felületét és ezzel minden egyes másodpercben jelentősen rontja a sikeres mentés esélyét.

- Az eszköz tisztaterének megbontása esetén a levegőben lévő mikroszkópikus porszemcsék beszorulnak a fej és a lemez közé mivel a légpárna magassága töredéke csak a porszemcsék átmérőjének, így megsértik a felületet, kirakódnak a fej szélére, ezzel meggátolva még a légpárna kialakulását is!

Következmények motorhiba esetén:
- Az új elektronika felhelyezésénél a VCD chip ismételt túlterhelése, leégése.

- Motor csapágy probléma esetén a lemez(készlet) rázkódhat, vibrálhat, ami a fejek sérüléséhez/töréséhez majd a lemezfelület(ek) sérüléséhez vezet!


<<<Vissza az adatmentés menüponthoz

Néhány információ, hogy miért NE nyúljunk bele....


- Miért ne próbáljuk kivenni a lemezeket?
- Miért ne próbáljuk kivenni és kicserélni a fejszerelvényt? (MHA/HSA)
- Miért ne próbáljuk kinyitni Class-100-as tisztaszobán kívül a hdd-t?
- Miért ne próbáljuk kicserélni a tönkrement vezérlőpanelt? (PCB)
- Miért ne próbáljuk magunktól megjavítani a hdd SA-ját? (System Area)
- Miért ne próbáljunk ghost vagy más image-t készíteni egy bad sector-os hdd-ről? (főleg windows alatt)


K: Miért ne próbáljuk kivenni a lemezeket?

V: Mert a lemez(eket) a gyárban "igazítják" a helyükre.
Ezt a gyártástechnológától függően többféleképpen is el tudják végezni.
A legtöbb esetben a SERVO MARK-okat az lemezkészlet összeszerelése után írják fel.
Ha a lemezeket kioldjuk, akkor a gyári hőtágulásra való pár mikronos résben el tudnak csúszni, a Cylinder-ek pedig nem lesznek körkörösek. (Excentrikusak lesznek).
A többlemezes hdd-kben a cylinder-ek több lemezen keresztül állnak össze. Ha ezek csak pár mikront is elmozdulnak vagy elfordulnak egymáshoz képest, akkor a virtuális szerkezet széttörik, a HDD nem fogja tudni többé megtalálni a cylinder-eket.


K: Miért ne próbáljuk kivenni és kicserélni a fejszerelvényt? (MHA/HSA)

V: A gyártótól függően a fejek az MHA-n lehetnek egy modellen belül többfélék is.
Ez azért van, mert az összeszerelő üzem nem akar alkatrész hiány miatt leállni, ezért több fej-gyártótól is rendeli az alkatrészeket, s mindig a készleten lévők kerülnek beépítésre....
A különböző fejek persze különböző kalibrációs értékekkel működnek. (BIAS, timing az R és W rész között, előmágnesezési áram). Ha ezeket nem találjuk el, a HDD beindítása közben a inicializáció során több okból is meg tud sérülni az SA és/vagy az adatterület.
A művelet másik veszélyforrása, ha másik PN-ű PREAMP chip van a másik fejszerelvényen, mivel annak más értékek kellenek, más regiszterei vannak, vagy épp más a bekötése is!
Ha a PREAMP tönkremegy, akkor a kiégése közben keletkezett füst a zárt mechanikán belül kiül a lemezek összes felületére, beleértve az alsó és köztes oldalakat is.
A zárlatossá vált PREAMP tönkre tudja tenni a PCB-n levő DC-DC konvertereket, vagy épp a read channel-t az MCU-ban.
Ha maga az MHA szerkezet nem megfelelő, akkor fizikai sérülések is keletkezhetnek a lemezen a nem megfelelő rugóerő vagy fejmagasság miatt.

A fejeket tartó rugók extrém érzékenyek a fizikai hatásokra nézve.
Képesek még nem látható módon is deformálódni, ami késöbb felületi sérülést okoz.
A fejek és a PREAMP extrém érzékenyek az ESD hatásokra, tehát ha nem ESD védett helyen szerelünk, akkor könnyen meghalhat a beteg vagy a donor alkatrész a műtés közben!
Ezek az alkatrészek érzékenyek annyira, hogy pl. egy egyszerű hagyományos multiméterrel való mérési kísérlettel is tönkre lehet tenni a preamp input fet-jeit, vagy épp más részeket!
Van néhány olyan modell, amiben már az is tönkreteszi a gyári beállításokat, ha csupán a tetejét lecsavarozzuk, mivel az összeszerelés után szervózzák fel a lemezeket és a teteje fixálja az MHA pontos pozícióját.
A fedél eltávolításával ez az alap állapot (összeállás) megsemmisül.


K: Miért ne próbáljuk kinyitni Class-100-as tisztaszobán kívül a HDD-t?

V: Mivel a levegőben szálló porszemcsék sokkal nagyobbak, mint a fej alatti légpárna ami mindössze 0.6-0.9 mikron magas.
Nézzük mi történik:
Egy átlagos HDD lemeze 95mm-es átmérőjű, a fordulata 7200 RPM.

Ez a 300mm-es kerület 120 körbefordulásást jelenti másodpercenként.
Ez annyit jelent, hogy a fej alatt a külső szektorok kb. 130 KM/h sebességgel pörögnek!
Ha csak egyetlen porszemcse is bekerül a fej és a lemez közé, akkor az bepréselődik az egyiknek a felületébe.
Ha a fejébe, akkor a fej pár másodperc alatt túlhevül miközben elliptikus karcolásokat mar a lemezben.
Ha a lemezébe, akkor a fejet fogja fokozatosan megsérteni, amikor a porszemcse sávjában jár.
A lemez sérülésekor a felületből felmágnesezett részecskék szabadulnak ki, amik persze tapadnak a lemez és a fej felületéhez, ami további hirtelen erősödő problémákat okoz.


K: Miért ne próbáljuk kicserélni a tönkrement vezérlőpanelt? (PCB)

V1: Ha az elektronika sérült volt, akkor komoly esélye van annak is, hogy a PREAMP is sérült.
Ha ismét áram alá helyezzük, akkor tönkremehet az új elektronika is, de újra füstölni kezd a PREAMP a zárt mechanikán belül!
A föst persze csak a szabad felületekre tud kiülni, mivel távozni nem tud.

V2: Mert a PCB programozva van.
Programja tartalmazza az összeszerelés material mix-éhez szükséges kalibrált paramétereket és az SA pontos helyét a lemezen, hogy felolvashassa és lefuttassa azt.
Ha módosítjuk ezeket a paramétereket egy PCB cseréjével, akkor az nagy valószínűséggel az adatterület logikai sérülésével járhat, könnyen a duplájára emelheti az adatmentés árát és persze csökkenti a sikeresség lehetőségét is.

V3: Sok gyártó variál a modellek között vagy azokon belül is és előfordul, hogy másik bekötésű preampot alkalmaz.
Ebben az esetben az elektronika a hasonló kinézet ellenére is lehet elektromosan nem kompatibilis!

K: Miért ne próbáljuk magunktól megjavítani a HDD SA-ját? (System Area)

V: Az SA (System Area) a HDD vezérlőprogramja.
Jelentős része a lemezeken van tárolva., melyben minden ami a HDD működéséhez szükséges rögzítve van.
A lemez zónáinak az allokációja, az adaptív kalibrációs adatok, a fej-eltérések értékei, a gyári és az utólagos defekt listák (P, S, G, A, T -list), a SMART információk és még sokminden más természetesen.
Az egész SA egy gondosan tervezett (komponált) egész.
Ha bármit is módosítunk rajta a megfelelő precíz szaktudás nélkül, akkor könnyen előidézhetünk olyan állapotot, hogy az adatainkat sohasem fogjuk viszontlátni....
Benne található néhány gyári teszt és kalibrációs rutin is, aminek az aktiválásával az adatok megsemmisülnek!
Ha a módosítási kisérlettel megsértünk egy kritikus modult, akkor az adatmentés vagy lehetetlenné vagy olyan nehézzé válik, hogy az ár a duplája vagy triplája is lehet a korábbi állapothoz képest!


K: Miért ne próbáljunk ghost vagy más image-t készíteni egy bad sector-os HDD-ről? (főleg windows alatt)

V1: Főként azért, mert a Windowsnak lövése sincs arról, hogy hogyan kellene egy OS-nek viselkednie!
Már a csatlakoztatás vagy bootolás során is több írási kisérlet következik be, ami se naplózva sem jóváhagyva, sem megmutatva nincs!
Pl. A windows azonnal elkezdi a Journal alapján kijavítani az NTFS-t, ha megtalálja a lemezen.
Ha az FS-t használhatóvá minősíti és a másik merevlemezen nincs elég hely, akkor akár rá is swap-olhat.
De a könyvtárak gyorsindex információit is azonnal, kérdés nélkül rá szokta firkantani, amint tudja!
Ezekkel felül tudja írni azokat a fájlokat, amiket vissza szeretnénk állítani esetlegesen, vagy egy sérült FS-ben további hibákat okoz, további nyomokat semmisít meg, amikből még össze lehetett volna állítani a korábbi állapotot...

V2: Mert egy bad sector-os HDD-ről a felhasználó nem tudja a megfelelő diagnosztikai háttér nélkül megállapítani, hogy a rendellenes működést mi okozza.
Ha pl. egy felületi sérült HDD-t próbálunk kényszeríteni a még jó szektorok leolvasására, akkor a folyamat közben a fej meg fog semmisülni a felülettel együtt és utána már szakszerű műhelyben sem biztos, hogy tudnak segíteni, ha mégis, akkor többszörös áron!
Ha pl egy kezdődő csapágyhibás HDD mutat bad sector-okat, akkor a lemez rázkódásától a fejek túlhevülhetnek, de el is törhetnek, az pedig a fennti állapotot vonja maga után.
Ha pl a read/write channel sérült ,vagy a PREAMP-ban található olyan jellegű hiba, akkor előfordulhat, hogy ameddig olvasunk az egyik fejről a másik fej közben mágnesezi le kontroll nélkül az adatokat a másik oldalról...
Az oldalon szereplő logók a gyártók tulajdonát képezik, minden jog fenntartva. © 2003-2010 NC-Systems Hungary Kft..