HOME DATA RECOVERY PREVENTION PRICES CONTACT

NC system data recovery

REFERENCIÁKNéhány elkészült munka:


RAID5 Tömb rekonstrukció 5db SCSI hdd-ből

A Core Systems Informatikai KFT megbízásából 24 óra alatt kellett ezt a raid tömböt helyreállítani, mert egy váratlan áramszünet 2 hdd-t egyszerre ejtett ki a raid szinkronjából.
A hardveres raid egy adaptec kártya segítségével volt létrehozva, ami az aszinkron tömb észlelésekor a hozzáférést letiltotta, nem engedett még Readonly módban sem hozzáférni sem a tömbhöz, sem pedig a lemezekhez egyenként.
Semmilyen lehetőséget nem engedett, csak az összes eszköz törlését és a raid tömb ismételt összeállítását újraformázással.
A kártyáról való leválasztás után raid rekonstruckió következett, amely segítségével image másolatokak képeztünk a kártya headerjeit eltávolítva a lemezekről, majd Readonly módban logikai úton összeállítottuk a 'dirty' tömböt. A tömb összeállítása után egy új adathordozóra lett egy másolat készítve, amin elvégeztük a Windows NT filerendszer integritásának helyreállítását.
Az ügyfél péntek este adta le a munkát, vasárnap reggel már át is adtuk a >600GB-os ép tömböt.

2008. 04. 11.
Notebook hdd mechanika javítás

Ezt a hdd-t a Rejlek Metal & Stamping Kft hozta be adatmentésre, miután az ottani informatikus több módon is megpróbált a rajta levő adatokhoz hozzáférni.
Szerencsére az eszköz nem szenvedett emiatt további károsodást, annak ellenére, hogy sérült adathordozó mentése a megfelelő szakműhely, felszerelés és tapasztalat nélkül igen kockázatos művelet!
A bevizsgálás során megállapítottuk, hogy az eszköz 2-es fejét tartó rugó deformálódott, és nem képes emiatt a sávjában maradni, ezért annak cseréje szükséges.
A fejszerkezet csere után megállapítottuk, hogy az eszköz a sérült (görbe) fejszerkezet miatt néhány "address mark"-ot már felülírt, ennek következtében néhány szektor nem olvasható vissza.
A B.B.-skip-es RAW copy eljárás után itt is FS rekonstrukció következett.
A mentés >99.9%-os lett, csak néhány file-t érintet a mindössze 41 db 512 Byte méretű hiba.

2007. 07. 05.
RAID5 - rekonstrukció (3x160GB)

Ezt a RAID5 tömböt a ügyfelünk jó ideig úgy használta, hogy nem vették észre, hogy az egyik HDD hibás, és a RAID kártya már kitiltotta.
Sajnos idő közben a második HDD is kezdett meghibásodni, bizonytalanul olvasni, és akkor vették észre először a problémát, amikor a windows már kifagyott tőle.
Ezek után megpróbálták maguktól lementeni az adatokat a 3 ból 2 HDD segítségével, mely sikertelennek bizonyult, mivel már a maradék 2-ből is egy HDD seek hibákat dobott vissza.
Mi első lépésként lementettük az egyetlen hibátlanul működő HDD-t, majd megbontás után ebből áthelyezve a fej szerelvényt a másik (seek-hibás) HDD-be, lementettük azt is.
Ezek után következett be a módosított Linux kernellel való RAID rekonstrukció, majd a windows alatti NTFS javítás.
Az végeredmény csaknem 100%-os lett.

2007. 06. 08.
Mentés mechanika javítással

Ezt a hdd-t a Nyergesújfalui Önkormányzat hozta be adatmentésre.
Az eszközt túl sokáig használták a javasolt 2 éves időszakhoz képest, és pont egy biztonsági mentés közben hibásodott meg.
A bevizsgálás során megállapítottuk, hogy az eszköz fejeit tartó rugók az idő múlásával elgyengültek, és a végén már nem volt képes a megfelelő távolságot beállítani a fej és a lemez között. (a légpárna túlságosan elemelte a fejet a lemeztől.)
Az eszközön a fejek cseréje után egy FS rekonstrukciót is végre kellett hajtani, mivel a FAT32-es FS sérült volt rajta a félbemaradt biztonsági másolat valamint a rendellenes fej-távolság miatt.
Az adatok sérülten és csak részlegesen kerültek a lemezre, de azokból pont össze lehetett állítani a megrendelő számára szükséges adatbázist.

2007. 05. 03.
Maxtor Diamond Max Plus 9 80 GB

Ezt a HDD-t egy konkurens adatmentő cégtől hozta át hozzánk a tulajdonos, miután ott szakszerűtlenül próbálták a hibát orvosolni.
(nagy valószínűséggel, tisztaszobát nem használva, kinyitott állapotban indították be.)
Ennek eredménye a képeken jól látható!
Sajnos az eszköz annyi károsodást szenvedett mire hozzánk került, hogy csak pár gigabyte-nyi adatot tudtunk róla lementeni, viszont azok legalább részben használható és ép fileok lettek.
A műveletek során a karcos lemezfelület miatt elhasználódott 2db szervíz-fejszerelvény is, melyek sérülései szintén láthatóak a képeken.
A mentés eredménye természetesen nem volt 100%-os.

2007. 03. 22.
RAID5 - rekonstrukció (4x120GB)

Ezt a RAID5 tömböt a Webhotel Kft. hozta hozzánk, mert egy rövid ideje a 4 hdd-ből csak 3 üzemelt és a végén a maradék 3-ból is megsérült az egyik.
Ennek hatására a RAID kártya letiltotta az írási folyamatokat, ami miatt további adatveszteség következett be.
A mentés során a raid kártyáról való leválasztást szoftveres raid rekonstrukció követett, amit egy speciális Linux kernel segítségével tudtunk megvalósítani, hogy a fizikailag hibás részeket biztonságosan ki tudjuk kerülni az adathordozó további károsodása elkerülésével.
Ezek után EXT3-as FS javítás következett.
A mentés sajnos nem volt 100%-os a körülmények miatt, de a végeredmény így is kielégítő lett.

2007. 01. 03.
2,5 " Toshiba 80 GB

Ez a hdd-t egy konkurens adatmentő cégtől hozta át hozzánk a tulajdonos, sérült mechanikával.
A mentést egy donor hdd fejszerelvény átépítésével készítettük el csaknem 100%-os sikerességgel.

2006. 12. 03.
All trademarks are the property of their respective owners. All rights reserved. © 2003-2008 NetCenter.